Diz ve Kalça Eklem Protezlerinde Beklentilerimiz Nelerdir?

Her Hastada Protez Aynı Şekilde mi Yapılır?
Protezlerden en iyi verimin alınması, ağrısız ve doğal hareket yetisinin uzun süre devamı, protezin uzun dayanımlı olabilmesi için genel kurallar belli olup tüm ameliyatlarda bunlar dikkate alınarak dikkatli bir planlama yapılır. Bu planlar ameliyat içerisinde en iyi şekilde uygulanmaya çalışılır. Ancak her hasta eklemde biz ortopedistler için önemli olup ölçtüğümüz açılar ve uzunluklar vardır. Doğal olarak bu ölçümler her hastada farklıdır. Sonuç olarak her hastada aynı temel prensipler esas alınarak farklı (kişiye özel) bir ameliyatın yapıldığını söyleyebiliriz. Ameliyat sonrasında elde edilebilecek yararlar bu planlamaların hassasiyetine, ameliyatı yapan ortopedistin ve ekibin deneyimine ve kullanılan malzemelerin kalitesine bağlıdır.Robotik Protez cerrahisinde Planlamadaki Farklar Nelerden Kaynaklanır?
Klasik yöntemle protez ameliyatı planlanırken röntgenler üzerinde çalışılır. Röntgenler bize bir fotoğraf gibi iki boyutlu görüntü sunar. Bilgisayarlı tomografi ise bize birçok iki boyutlu kesitin bilgisayar programı kullanılarak üst üste eklenmesi ile oluşan üç boyutlu görüntüler sunar. Robotu çalıştıran bilgisayarda bu üç boyutlu ve çok detaylı görüntü kalça ekleminden ayak bileği eklemine kadar bütün bacağın anatomisini gösterir. Bilgisayarda oluşturulan ameliyat öncesi plan doktorunuz tarafından değerlendirilerek gerekli son düzeltmeler de yapıldıktan sonra ameliyata hazır olunur.Eklem Protezinde Robot Nasıl Kullanılıyor? Robotun İşlevi Nedir?
Eklem protezlerinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerin başında protezin iyi bir ameliyat öncesi planla ve bu plana uygun bir şekilde yerleştirilmesi olduğundan bahsetmiştik. Standart protez ameliyatlarında değerlendirme ve ölçümler ile planlama röntgenler üzerinden yapılırken günümüz teknolojisinin en gelişmiş robotik teknolojisinde özel yöntem ile çekilmiş bilgisayarlı tomografi görüntülerinin bilgisayara yüklenmesinden sonra oluşturulan üç boyutlu kemik modelleri üzerinde yapılıyor. Bu üç boyutlu modeller sadece ilgili eklemi değil kalçadan (pelvis) ayağa kadar tüm bacağın anatomisini göstermektedir. En uygun boydaki protezin en uygun şekilde yerleştirilmesi ameliyat öncesi bu bilgisayarlı sanal ortamda yapılır. Milimetrik müdahalelerle hastanın anatomisine en uygun yerleşim belirlenip kaydedilir. Ameliyat sırasında da hastanın gerçek kemik anatomisi bilgisayar üzerindeki modelle birebir eşleştirilir Daha sonra robotik kol üzerine monte cerrahi aletler yardımı ile plana milimetrik hassasiyetle uyularak ameliyat gerçekleştirilir.















Ameliyatı Robot mu Yapıyor?
Ameliyatınızı robot değil doktorunuz yapar. Robot kendi üzerine monte edilmiş olan kemik kesici ve traşlayıcı aletleri önceden belirlenen konumlara getirir ve bu konumların dışında çalışmasını engeller. Bu şekilde ameliyat öncesi yapılmış plana her seferinde bire bir uygun şekilde tamamlanır. Robot bu şekilde her protez ameliyatının aynı hassasiyet ve kesinlikte yapılmasına yardımcı olur.Bu konuda daha fazla bilgi almak için Robotik Diz ve Kalça Protezi Cerrahisi web sitemizi ziyaret ediniz.